TULİP Sürdürülebilirlik Merkezi, sürdürülebilirliğin stratejik temelde yapılandırılması, sosyal, çevresel ve ekonomik yansımaların sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla entegre edilmesi özelinde deneyimi paylaşma mottosuyla 22. yılında tüm paydaşlarına hizmet sunmaktadır. Sistem yaklaşımının bütüncül bakışı ile süreçlerin iyileştirilmesi odağında iklim değişikliği ile mücadele, toplumsal bilincin oluşturulmasında ve sürdürülebilir yönetim anlayışının yaygın olarak kitleler tarafından uygulanmasında öncülük yapma hedefimizdir.
Bu kapsamda eğitim ve danışmanlık alanlarımız dayanıklılık ve esneklik mekanizmalarının yaygınlaştırılmasına bağlı olarak sürekli gelişmektedir. Tüm süreçlerimizde, bilimsel temelde bütüncül ve disiplinler arası yaklaşımı esas alarak sistem düşüncesiyle sürdürülebilir kalkınmanın iş süreçlerine entegrasyonunu sağlamaktayız.
TULIP Sürdürülebilirlik Merkezi, 2002 yılında Şafak Özsoy tarafından sistem yaklaşımının iş süreçlerine entegrasyonunun sağlanması kapsamında eğitim ve danışmanlık verilmek üzere kurulmuştur. TULIP adını, Anadolu kadının yapraklarını dülbente benzettikleri ve dulbent-tulipa dedikleri ve ardından Latince de “tulip” e dönüşen, “Anadolu Lalesinde ”’den almaktadır. Narin ve zor koşulların müstesna bir çiçeği olan laleden esinlenilerek konulan isim, aslında bir tesadüf olmayıp TULIP’in vizyonuna da yansımıştır. 22. yılımızda deneyimi paylaşarak fark yaratmaya devam ediyoruz. TULIP, uzmanlık alanlarındaki rafine bilgiyi endüstrilere taşıyarak toplumsal sürdürülebilirliğin artmasına öncülük yapmaktadır. ”Deneyimi Paylaşıyoruz” mottosu ile sektöründe farklılık yaratarak, kurumsal sürdürülebilirliğin yayınlaştırılmasında şirket ve şehir ölçeğinde faaliyet göstermektedir. TULIP, Kurumsal Sosyal Sorumluluk eğitimlerini ilk kez 2003 yılında sanayi ile buluşturmuş kendi eğitim programı ile sürdürülebilirliğin iş süreçlerine entegrasyonun temellerini atmıştır. 2003 yılında kurumsal sosyal sorumluluk konulu eğitim programını oluşturulmuş ve bu program 2017’de Kurumsal Sürdürülebilirlik Sertifika Programına dönüşmüştür.
Türk Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği uygunluk yükümlülükleri ve uyum konusunda başladığımız yolculuğumuzda ISO 9001- 14001 ve 45001 sistem kurma danışmanlığı yönetim süreçlerinin dönüşümüne bağlı olarak sürdürülebilirlik odağına kaymıştır. Bu kapsamda karbon ayak izi, su ayak izi hesaplama, eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizin ilk tohumları 2012’de atılmıştır. 2004 yılında kurumsal acil müdahaleyi iş süreçlerimize dahil ederek acil müdahale yönetimi ve dirençliliğe geçişin temelleri atılmıştır.2004’de SAI konferanslarının takibi ve beraberinde SA 8000 kapsamında danışmanlık verilmeye başlanmıştır.
2007 yılında, 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun hükümleri kapsamında, acil müdahale planlarının hazırlanması kapsamında TC. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.
Aynı zamanda TC. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından petrol ve diğer zararlılara müdahale de operasyon ve destek gruplarına eğitim vermek ve seviye 1 tatbikatlarını yapmak üzere yetkilendirilmiştir. 2009 yılında ise hazırladığımız BOTAŞ Risk Değerlendirme ve Acil Müdahale Planı ilk bakanlıkça onaylı acil müdahale planları arasında olmuştur.
2009 yılında ISO 14064 Sera Gazı Sera Gazı Emisyonları ve Giderilmesi Miktarının Belirlenmesi ve Raporlanması kapsamında ilk Türkçe eğitim verilmeye başlanmıştır. Aynı yine AB’nin enerji tasarruf paketini açıklamasıyla ISO 50001 Enerji Yönetimi konusunda eğitim ve danışmanlık vermeye başladık.
2012’da İKLİM KARBON ve SEASPILL markalarımız tescil ettirilmiştir. 2011’de Çevre Danışmanlığı yetki belgesi alınmış ve çevre danışmanlık hizmetleri de kapsamımıza dahil olmuştur. 2012- 2015 yıllarında Büyük endüstriyel kazaların yönetimi kapsamında güvenlik raporu ve acil müdahale planlarının oluşturulması konularında danışmanlık verilmiştir. 2013’den itibaren kurumsal sürdürülebilirliğinin iş süreçlerine dahil edilmesi kapsamında danışmanlık programımız oluşturulmuştur.
2017’de Kurumsal Sürdürülebilirlik Sertifika Programımız ve 2020’de Sürdürülebilir Şehirler Eğitim Programlarımız oluşturulmuştur. Şehirlerin sürdürülebilirlik performans göstergeleri dirençlilik ve raporlama konuları çalışma konularımıza dahil olmuştur. 2018’de entegre ve sürdürülebilir raporlama çalışmalarımız başlamıştır. Aynı zamanda sürdürülebilirlik stratejilerinin oluşturulması ve yönetim danışmanlığı konusunda eğitim ve danışmanlık alanlarımızda farklılaşmalar başlamıştır.
2022'de ise Net Sıfır yolculuğunda firmaların net sıfıra geçişleri için planlanmayı nasıl yapacakları konusunda danışmanlık hizmetlerimiz başlamıştır.
2023'de Cumhuriyetimizin 100. Yılında Sn. Şafak ÖZSOY'un Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Uygulama konulu kısmı kaleme aldığı Ekonomik ve Yönetsel Boyutları ile Sürdürülebilirlik kitabı, Okan Üniversitesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi tarafından yayınlanmıştır.
Yayına ulaşım için:
https://kutuphane.okan.edu.tr/yordam/?p=1&q=EK99C5890E&alan=tum_txt&demirbas=EK99C5890E
Telif Hakkı © 2024 TULIP SURDURULEBİLİRLİK MERKEZİ EĞİTİM VE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.
Net Sıfır,
İnsan kaynaklı artık sera gazı emisyonlarının belirli bir süre boyunca ve belirli sınırlar dahilinde insan kaynaklı emisyonlarla dengelendiği durum. Kuruluşların net sıfıra ulaşması için TULIP olarak ISO Net Sıfır Rehberi esas alınarak ve Bilim Temelli Hedeflerle danışmanlık desteğimiz sürüyor. Bu kapsamda , atölye çalışmalarıyla birlikte çözümlerimiz;
- Kurumun bet sıfır hedeflerinin belirlenmesi
- Karbon ve su ayak izinin hesaplanması
-Net sıfır için stratejik hedefler ve uygulama hedefleri
-Sürdürülebilirlik Stratejilerinin Oluşturulması-Raporlama